Ftohja dhe Gripi

Gripi është një sëmundje ngjitëse e shkaktuar nga virusi influenca, i cili zakonisht shfaqet nga fundi i Tetorit deri në fillim të Prillit. Ftohja e zakonshme (ftohja) është një infeksion i traktit të sipërm respirator, tejkalohet me lehtë, përveq virusit te gripit shkaktarë mund të jenë më shumë se 200 lloje t ndryshme të virusëve si: adenovirusi, koronavirusi, rinovirusi.

Gripi dhe i ftohti mund të barten nga goja dhe hunda e individëve të sëmurë gjatë kollitjes, teshtitjes dhe të folurit te personat e shëndetshem.

Simptomë
Gripi
Ftohja
Fillimi i sëmundjes
Sëmundja fillon menjëherë
Sëmundja fillon ngadalë
Temperatura
Shpesh është e pranishme (mbi 38°C) dhe mund të zgjasë 3-4 ditë
Nganjëherë
Kollitje
E zakonshme
Nganjëherë
Dhimbje koke
E zakonshme, dhimbje e fortë
Nganjëherë, dhimbje e lehtë
Dhimbje muskujsh dhe kockash
Zakonisht dhimbjet janë të forta
Janë të rralla dhe të lehta
Lodhje dhe dobësi e përgjithshme
Shpesh është e pranishme dhe mund të zgjasë 2-3 javë
Është e lehtë
Rjedhje e hundësh
Nganjëherë
E Zakonshme
Teshtitje
Nganjëherë
E Zakonshme
Dhimbje fyti
Nganjëherë
E Zakonshme, njëra nga simptomat e para

GRIPI

Fjala “GRIP”, që është emri më i njohur, e ka origjinën nga fjala “Gripan”, që do të thotë të jesh i infektuar nga gjuha e vendasve galikë.

Fjala “influenza”, e cila është emri i sëmundjes në literaturën mjekësore, rrjedh nga një fjalë që në italisht do të thotë “forcë sekrete nga yjet”.

Simptomat e gripit shfaqen 1-3 ditë pasi virusi hyn në trup.

Gripi është një sëmundje shumë ngjitëse e shkaktuar nga virusi i gripit (influenca), i cili është më i shpeshtë në fund të vjeshtës, dimër dhe pranverën e hershme gjatë vitit.

Simptomat e gripit shfaqen 1-3 ditë pasi virusi hyn në trup.

Mund të vërehen një ose më shumë nga simptomat e mëposhtme;

  • Temperatura (38 °C e lart e matur nën sqetull)
  • Dridhje
  • Kolle e thate
  • Dhimbje të fytit
  • Rrjedhje te hundës dhe kongjestion
  • Dhimbje koke
  • Dhimbje të muskujve dhe kyçeve
  • Lodhje e rëndë
  • Diarre, rrallë të vjella

Temperatura (38 °C e lart) rritet dhe vërehen të dridhura, të shoqëruara me dhimbje koke dhe dhimbje barku. Shfaqet një kollë e thatë. Përveç këtyre, tek gripi mund të vërehen edhe nyje dhe dhimbje të fytit, humbje e oreksit, rrjedhje hundësh, teshtitje, marramendje.

Të vjella dhe diarre mund të shoqërojnë këtë situatë tek fëmijët, simptoma shtesë që duhen marrë parasysh tek fëmijët e vegjël janë shqetësimi, humbja e oreksit dhe përgjumja.

Simptomat mund të arrijnë një nivel që ndikon në punën e përditshme të pacientit. Sëmundja mund të vazhdojë për disa javë edhe pasi të jetë zhdukur gripi.

Si trajtohet gripi?

Cilat janë karakteristikat e barnave të përdorura?

Antibiotikët nuk duhet të përdoren kurrë në periudhën fillestare të infektimit me grip. Sepse gripi është një sëmundje virale. Megjithatë, antibiotikët nuk kanë efekt mbi viruset.Pushimi është shumë i rëndësishëm në trajtimin e gripit. Përveç konsumimit të mjaftueshëm të vitaminës C dhe ujit, mund të përdoret paracetamoli DOLOFIX  apo kombinimi i Paracetamolit me Ibuprofen Albadol Plus  si dhe barnat që shiten si antigrip sic është DOLOHOT. Këto barna janë barna që treten në ujë të nxehtë në thasë dhe konsumohen. përmban disa substanca aktive si paracetamol, i cili ul temperaturën e pacientit, lehtëson sëmundjen dhe lehtëson kongjestionin e hundës. Përdorimi i hershëm i ilaçeve kundër gripit, si DOLOHOT, i cili është një nga më të përdorurit, siguron një eliminim më të pakomplikuar të gripit dhe një kohëzgjatje më të shkurtër. Për këtë arsye, mjekët rekomandojnë këtë lloj antigrip për pacientët. Megjithatë, nëse ka një infeksion të komplikuar të gripit, është e dobishme të konsultoheni me një mjek.