Dhimbja e Kokës

Çfarë duhet të dini!

Dhimbjet e kokës mund të paraqiten ne forma te ndryshme . Një minutë ju mund të ndjeheni mirë, minutën tjetër dhimbja kaplon kokën tuaj . Por çka mund te shkakton dhimbje koke ? Si mund të shmanget ajo ? Çfarë mund të bëni për të lehtësuar dhimbjen e kokes kur ajo fillon ? Ju do të gjeni gjithçka që ju duhet të dini ne mënyre të drejtë këtu :

Çfarë është një dhimbje koke ?

Një dhimbje koke shkaktohet zakonisht nga arteriet dhe enët e gjakut te zgjeruara të trurit . Ka lloje të ndryshme të dhimbjeve te kokës , ku më të zakonshme janë:

 • dhimbje të lehta dhe te forta

Çka i shkakton ato ?

Ne dhimbjet e kokës mund te ndikojnë shume faktor.

Disa nga faktorët më të zakonshme që shkaktojnë dhimbje koke përfshijnë :

 • Stresi
 • Sinuziti akut
 • Lodhje
 • Ndryshimet në mot
 • Gripi
 • Depresioni dhe ankthi
 • Periudhat menstruale
 • Dehidratimi
 • Problemet e dhembeve

Si mund të ju ndihmojmë qe të parandaloni dhimbjet e kokës ?

Para së gjithash ju duhet të zbuloni se çfarë shkakton dhimbjet personale ne kokën tuaj. Për ta bërë këtë , ju mund të filloni një ditar të përditshem dhimbje koke . Merrni atë me vete kudo që të shkoni dhe shkruani gjërat që ju bëni , njerëzit që të takoni , çfarë ju pini ose hani , dhe çfarë kohë të ditës dhimbja e kokës tuaj zhvillohet.

Pas kësaj ju mund të jeni në gjendje për të identifikuar shkaqet e mundshme të dhimbjes në kokën tuaj. Pasi te dini shkaktarin , ju duhet të ndërmerrni hapa për të shmangur ato . Disa mënyra të tjera për të ndihmuar në parandalimin e dhimbjeve të kokës janë:

 • Duke përdorur teknikat e frymëmarrjes dhe relaksimit nëse ju jeni ndjeheni te relaksuar
 • Mbani trupin në formë duke ushtruar 3 herë në javë
 • Duke u siguruar që të keni 8 orë gjumë ne një natë
 • Duke marrë ushqim të rregullt dhe duke marrë shumë ajër të pastër , nëse ju jeni duke punuar
 • në një kompjuter gjithë ditën
 • Shmangia e alkoolit të tepërt apo duhanit
 • Pini shumë lëngje

A është dhimbja e kokës tuaj vetëm një dhimbje koke ?

Shumica e dhimbjeve kokës mund të mos jenë serioze.

Nese dhimbjet e juaja janë shfaqur si pasojë e indikacioneve të mëposhtme atëherë duhet te konsultoheni me mjekun:

 • Si rezultat i goditjes në kokë
 • Nga problemet në të pamur apo ndegjuar
 • Të shoqëruara nga ethet, problemet e kujtesës, humbje të vetëdijes, qafë te shtrënguar , të qenët i përgjumur , të vjella ose një skuqje të lëkurës
 • Të papritura dhe të rënda

Për më shumë informacion dhe për të gjitha çështjet shëndetësore ju lutemi kontaktoni mjekun tuaj.