Dhimbjet Dentare

Çfarë duhet të dini?

Një vizitë te dentisti ndoshta nuk është shumë lartë e renditur në listën tuaj të “gjërat më zbavitëse për të bërë “, edhe pse një vizitë e rregullt është një pjesë thelbësore e higjienës tuaj dentare. Ju mund e të jeni gjithashtu një nga shumë njerëz të cilët kanë një fobi të dentistëve. Por kur ju keni dhimbje të dhëmbëve, qoftë në formën e një dhimbje dhëmbi, abscesit, të ajur ose dhimbje të nofullave, duke vizituar dentistin juaj është thelbësore. Ja disa informata nga forma më e zakonshme e dhimbjes dentare, dhimbje dhëmbi:

Çfarë është dhimbje dhëmbi?

Shkaku më i zakonshëm i dhimbjes së dhëmbit, apo dhimbje në nofulla dhe fytyrë, është pulpitis – që do të thotë inflamacion i mishit te dhëmbit.

Çka e shkakton dhimbje dhëmbi?

Ka shumë gjëra të ndryshme që shkaktojnë dhimbje dhembi apo simptoma të ngjashme. Shkaqet e dhimbjes se dhëmbit përfshijnë:

 • Shkatërrim (prishje)
 • Një frakturë e dhëmbit
 • Një dhëmb I plasaritur
 • Një rrënjë ekspozuar dhëmbi, shkaktuar nga pastrimi i fuqishëm
 • Një absces
 • Ulçeracion i mishit të dhëmbëve
 • Pezmatimi i sinuseve – kjo mund të shkaktojë simptoma lehtësisht te gabuar për dhimbje dhëmbi

Si mund të shmangim dhimbjen e dhëmbi?

Mënyra më e mirë për të shmangur dhimbjen e dhëmbit është për të mbajtur dhëmbët dhe mishrat e shëndetshme. Kjo do të thotë duke shkurtuar ushqimet me sheqer dhe pije që mund të shkaktojnë dëmtimit të dhëmbëve . Është gjithashtu e mençur për:

 • Lahen dhëmbët dy herë në ditë duke përdorur një pastë fluoride
 • Shpëlajeni gojën
 • Mbani të pastër dhëmbët tuaj në mes duke përdorur pe të dhëmbëve
 • Vizitoni dentistin tuaj çdo gjashtë muaj

Ndërto mbështetjen tuaj

Vendosu së bashku ne një ekip mbështetje për miqtë, familjen dhe kolegët e punës që mund të te kenë një sulm migrene dhe kërkojnë ndihmë nga ti. Tregoni atyre se çfarë shkakton migrenën tuaj dhe çfarë mund të bëjnë ata për te përballuar më lehtë një sulm te migrenës.

Kur duhet të shkoni tek dentisti?

Edhe pse një qetësues si Dolofix forte do t’ju ndihmojë të menaxhoni dhimbjen e dhëmbit. Ju duhet të vizitoni dentistin tuaj sa më shpejt të jetë e mundur.