Температурата

Тоа е природен и здрав одговор на нашето тело против инфекции и го активира нашиот имунолошки систем. Тоа едноставно може да се опише како звук на сирена за итни случаи, во која елементите на имунолошкиот систем се активираат за брзо да стигнат до заболената област по откривање на микроорганизмот кој влегува во телото.

Со зголемувањето на температурата, растот на бактериите и репродукцијата на вирусите се инхибираат.

Нормалната телесна температура на секоја возраст е различна. Температурата на телото на децата и бебињата е под влијание на многу надворешни фактори. Многу фактори можат да ја зголемат телесната температура. Доколку има новороденче/дете во домот, во домот треба да има и работен термометар бидејќи е важно во следењето на болеста правилно да се толкуваат резултатите.

Грубо, порастот над 38 °C можеме да го сметаме за температура.

На кои степени на температура треба да даваме лекови против треска?

Од колку степени температура треба да се плашиме?

На која температура да посетиме педијатар?

Секој родител требаше барем еднаш да му ги постави овие прашања на педијатарот!

Степенот на температурата не е поврзан со тежината на болеста. Секоја болест предизвикува различни степени на треска кај различни луѓе. Ако детето на вашиот сосед нема температура поголема од 38,5 °C со истиот микроб од грип, температурата на вашето дете може да достигне 40 °C.

Толеранцијата на секое дете за ист степен на температура е променлива. Со други зборови, едно дете може да трча и да игра на 39 °C, додека друго дете може да лежи во кревет на 38,5 °C. Ако вашето дете е добро расположено, трча и игра, ако има добар апетит, не треба секој пат да му давате лек за треска. Ако вашето дете има продолжен плач, немир, поспаност, тогаш може да му се даде лек против температура по 38 °C Парацетамол (Долокидс* со лого што може да се клика*) или Ибупрофен (Албадол* истиот*)

Антипиретиците треба да се даваат ненадејно во оние случаи кога температурата ќе достигне 40°C. Факт е дека антипиретикот што го давате не го намалува ризикот од појава на фебрилна криза.

За време на фебрилниот период се зголемуваат дневните потреби на децата за течности, кислород и енергија. Срцето и дишењето се забрзуваат. Затоа, потребна е посебна проценка за оние со хронични срцеви и белодробни заболувања. На оние со оваа болест можеби ќе треба да им се дадат антипиретици порано, на пониска температура, за да се олесни состојбата. Поради оваа причина, се препорачува сите деца, без разлика дали биле претходно здрави или не, да пијат многу вода и да излегуваат на свеж воздух во периоди на фебрилни болести.

Што треба да знае секоја мајка

  1. Температурата е нормален физиолошки одговор.
  2. Треската е симптом, а не болест.
  3. Треба да бидете мирни ако вашето дете има температура.
  4. Треската може да трае додека болеста не помине.
  5. Зголемувањето на телесната температура не секогаш може точно да се одреди.
  6. Температурата често е корисен одбранбен механизам.
  7. Антипиретиците, како и сите други лекови, се хемикалии и понекогаш можат да имаат несакани ефекти, па затоа секогаш треба да се користат според нивните индикации.

Табела за дозирање:

Покрај употребата на лекови за намалување на температурата, можете да користите и традиционални методи кои вклучуваат соблекување, ладење на околината, влажен туш, компресирање со крпа или памук натопен во топла вода. Иако е меѓу традиционалните методи за правење облоги со вода и оцет, оцетот нема антипиретично дејство, тука главната улога ја има водата. Важно е компресот или туширањето да се нанесе со топла вода. Бидејќи студената вода може да го активира механизмот за вибрации на телото, предизвикувајќи температурата уште повеќе да се зголеми

Ако температурата не се намали со овие методи, тогаш:

Првично, лекови кои треба да се препишат се сирупите кои содржат парацетамол DOLOKIDS

Парацетамолот  се користи безбедно на сите возрасти почнувајќи од неонаталниот период поради неговиот низок профил на несакани ефекти и поширокиот опсег на дози. Дозата за третман е 10-15 mg/kg. Може да се повторува на секои 4-6 часа. Сирупите кои содржат  парацетамол  (како и сите други лекови) треба да се чуваат дома, подалеку од дофат на деца, ако е можно во затворени плакари.

Бидејќи е лек што најмногу го користат децата, неговата боја, вкус и арома се произведуваат на многу атрактивен начин за децата.

Друг момент што треба да се земе предвид е дека  парацетамолот  е најчестата супстанца меѓу мешаните лекови. Треба да се напомене дека повеќето лекови против грип содржат парацетамол, а друг сируп што содржи  парацетамол  што се користи заедно за контрола на треската може да предизвика предозирање. Треба да се знае дека и супозиториите содржат парацетамол колку сируп.

Друг лек кој може да се користи за намалување на температурата кај децата се сирупите кои содржат ибупрофен ALBADOL. Не може да се користи за бебиња помали од три месеци. Дозата за третман е 5-10 mg/kg.