Периодични болки - менструални

Што се периодични болки - менструални?

За повеќето жени, периодичната (менструална) болка не е толку силна што ги ограничува нивните секојдневни активности и нивниот секојдневен живот. Сепак, некои жени треба да го поминат овој ден во одмор поради болка. Ако вашата периодична болка влијае на вашите секојдневни активности, тогаш подолу можете да најдете неколку совети како да ги поминете овие денови:

Што предизвикува менструална болка?

Периодични болки се предизвикани од контракции на матката. За време на контракциите на матката, телото на жената ослободува одредени хемикалии наречени простагландини. Како резултат на ова доаѓа болка

Како можете да ја ублажите менструалната болка?

Топлината е добар начин за ублажување на болката, на пр. топол туш може да предизвика мускулна релаксација.

Масажа – им помага на вашите мускули да се релаксираат со триење на стомакот

Вежбајте – активното вклучување во вежбање е добар начин за ублажување на болката.

Обидете се со лесно пливање, пешачење или возење велосипед.

Ова се некои традиционални методи.

Олеснувачи на болка – Ибупрофен (во овој случај Dolofix Menstrual) може да биде особено ефикасен бидејќи има анти-простагландин ефекти.

Дополнителни терапии – како што се медитација, билни чаеви (чај од листови од малина) или други лекови може да помогнат во намалувањето на менструалната болка.

Кога треба да се консултирате со вашиот лекар?

Посетете го вашиот лекар ако менструалните болки се посилни од нормалното, ако имате менструални нарушувања или ако менструацијата ви е одложена.