Настинка и грип

Грипот е заразна болест предизвикана од вирусот на грип, кој обично се појавува од крајот на октомври до почетокот на април. Настинката (настинката) е инфекција на горниот респираторен тракт, лесно се надминува, покрај вирусот на грип, причинители можат да бидат и повеќе од 200 различни видови на вируси како што се: аденовирус, коронавирус, риновирус.

Грипот и настинката може да се пренесат од устата и носот на болните поединци кога кашлаат, киваат и разговараат со здрави луѓе.

Грип

Зборот „Грип“, кој е најпознатото име, потекнува од зборот „Грипан“, што значи да се биде заразен на јазикот на домородните Галици.

Зборот „грип“, што е името на болеста во медицинската литература, потекнува од збор што на италијански значи „тајна сила од ѕвездите“.

Симптомите на грип се појавуваат 1-3 дена откако вирусот ќе влезе во телото.

Грипот е многу заразна болест предизвикана од вирусот на инфлуенца (инфлуенца), која е најчеста во доцна есен, зима и рана пролет во годината.

Симптомите на грип се појавуваат 1-3 дена откако вирусот ќе влезе во телото.

Може да се забележи еден или повеќе од следниве симптоми;

  • Температура (38 °C и погоре измерена под пазувите)
  • вибрации
  • Сува кашлица
  • Воспалено грло
  • Течење на носот и метеж
  • Главоболка
  • Болка во мускулите и зглобовите
  • Силен замор
  • Дијареа, ретко повраќање

Температурата (38 °C и повеќе) се зголемува и се забележуваат морници, придружени со главоболка и абдоминална болка. Се појавува сува кашлица. Покрај овие, грипот може да предизвика и болки во грлото и зглобовите, губење на апетит, течење на носот, кивање, вртоглавица.

Повраќање и дијареа може да ја придружуваат оваа ситуација кај децата, дополнителни симптоми кои треба да се земат предвид кај малите деца се немир, губење на апетит и поспаност.

Симптомите може да достигнат ниво што влијае на секојдневната работа на пациентот. Болеста може да трае неколку недели дури и откако ќе исчезне грипот.

Како се лекува грипот?

Кои се карактеристиките на употребените лекови?

Антибиотиците никогаш не треба да се користат во почетниот период на инфекција со грип. Бидејќи грипот е вирусна болест. Сепак, антибиотиците немаат ефект врз вирусите. Одморот е многу важен во лекувањето на грипот. Покрај конзумирањето доволно витамин Ц и вода, може да се користи DOLOFIX  парацетамол или комбинација на парацетамол со ибупрофен албадол плус,   како и лекови кои се продаваат како анти-грип како што е  DOLOHOTОвие лекови се лекови кои се раствораат во топла вода во кесички и се консумираат. содржи неколку активни супстанции како парацетамол, кој ја намалува температурата на пациентот, ја ублажува болеста и ја ублажува назалната конгестија. Рана употреба на лекови за грип, како што е  DOLOHOT, кој е еден од најкористените, обезбедува понекомплицирана елиминација на грипот и пократко траење. Поради оваа причина, лекарите го препорачуваат овој тип на анти-грип на пациентите. Меѓутоа, ако има комплицирана инфекција со грип, корисно е да се консултирате со лекар.