Мускулни болки

Што треба да знаете?

Дали некогаш сте паднале играјќи фудбал или кој било друг спорт? Или се чувствувате уморни после работа или дома? Не сте сами, милиони луѓе се повредени секоја година играјќи различни спортови или извршувајќи секојдневни задачи на работа или дома. Дознајте повеќе за болката во мускулите и како да ја надминете:

Што е повлекување или истегнување на мускулите?

Истегнување е кога мускул, тетива или лигамент се влече или амортизира до точка на исцрпеност. Повредата е позната како истегнување кога мускулите, тетивите или лигаментите се истегнати или силно влечени.

Како треба да се третира истегнување или истегнување?

За спортски повреди, користете ги овие принципи:

Не се препорачува да се прави напната мускулна работа

Во зависност од болката, се ставате во положба каква што бараат затегнатите мускули

МРАЗ

Набавете си вреќичка замрзнат грашок или замрзнат спреј. Потоа нанесете го неколку часа на повреденото место 2-3 дена. Ова помага да се намали отокот.

ремени

На повреденото место во погодената област притиснете или врзете со завој.

Може да размислите и за користење на лек за ослободување од болка без рецепт кој содржи ибупрофен – активната состојка што се наоѓа во производите на Dolofix – бидејќи може да помогне во ублажување на болката и намалување на отокот.

Кога треба да одите на лекар?

Ве молиме посетете го вашиот лекар ако имате поголема болка, мускулите или зглобовите се многу отечени или вашето движење е многу ограничено.