Мигрена

Што треба да знаете?

Да се ​​биде болен од мигрена може да биде осамено искуство. Тоа е болка која на многу луѓе им е тешко да ја разберат. Но, дали знаевте дека има речиси 8 милиони луѓе во ОК кои страдаат од мигрена? Еве неколку совети за мигрената и како да се справите со нив.

Што е мигрена?

Мигрената е резултат на стеснување на крвните садови во мозокот и задниот дел од главата и вратот. Ќе знаете кога имате мигрена бидејќи, ако имате силна болка слична на напад на страната на главата, може да имате и визуелни нарушувања (познати како „аура“) и болест.

Што ги предизвикува?

Никој не знае точно што предизвикува мигрена. Некои луѓе добиваат мигрена кога се под стрес.

Други сметаат дека е алергиска реакција на различни видови храна.

Ако се сомневате дека исхраната може да биде причина за вашите напади на мигрена, можете да следите елиминациска диета. Ако го направите ова и немате напад некое време, тогаш можно е алергија на храна да биде одговорна за вашата мигрена.

Ако сигурно верувате, внесете ја сомнителната храна во вашата исхрана на секои два дена. Ако ве фати мигрена после јадење одредена храна, можеби сте го пронашле виновникот!

Посетете го вашиот лекар за мигрена за да добиете точна дијагноза.

Како да ги спречите нападите на мигрена?

Секој ден, модерната медицина напредува се повеќе и повеќе за тоа што предизвикува мигрена. И еден ден, мигрената може да стане минато. Дотогаш, има некои едноставни работи што можете да ги направите за да помогнете да живеете лесно.

Изградете ја вашата поддршка

Составете тим за поддршка за пријателите, семејството и колегите од работа кои можеби имаат напад на мигрена и имаат потреба од ваша помош. Кажете им што ја предизвикува вашата мигрена и што можат да направат за полесно да се справат со нападот на мигрена.

Останете подготвени кога сте излезени

Дали знаевте дека ако го одложите земањето на лекови против болки кога ќе започне мигрената, способноста на вашиот стомак подоцна да го апсорбира лекот може да се намали? Затоа е важно постојано да имате ефикасно и брзо делувачко ослободување од болка, како што се производите на Dolofix, за да можете брзо да добиете помош веднаш штом ќе започнете да имате напад. до мигрена

Домашни планови за итни случаи

Направете план за диета против мигрена. На пример, имајте итни резерви на храна во фрижидерот, оние кои се потребни за храна за време на нападите на мигрена.

Преживување на работа

Мигрената може да дојде во секое време. Значи, што можете да направите ако сте на работа и чувствувате дека се развива мигрена? Најпрво обидете се да го прилагодите осветлувањето на вашата работна маса, за да ја намалите осветленоста на екранот на вашиот компјутер – можеби ова е причината поради која започнала вашата мигрена. Ако тоа не помогне, видете дали има соба во која можете да одите и да легнете половина час. Ако мислите дека работниот притисок предизвикува мигрена, можеби ќе треба да преговарате за различен стил на работа со вашиот шеф.