Забна болка

Што треба да знаете?

Посетата на стоматолог веројатно не е многу високо рангирана на вашата листа на „најзабавни работи што треба да се прават“, иако редовната посета е суштински дел од вашата дентална хигиена. Можеби сте еден од многуте луѓе кои имаат фобија од стоматолози. Но, кога имате забоболка, без разлика дали е во форма на забоболка, апсцес, болка во шуплината или вилицата, неопходно е да се посети вашиот стоматолог. Еве неколку информации од најчестата форма на дентална болка, забоболка:

Што е забоболка?

Најчеста причина за забоболка, или болка во вилицата и лицето, е пулпитот – што значи воспаление на пулпата на забот.

Што предизвикува забоболка?

Постојат многу различни работи кои предизвикуваат забоболка или слични симптоми. Причините за забоболка вклучуваат:

 • Уништување
 • Скршен заб
 • Напукнат заб
 • Откриен корен на заб, предизвикан од енергично чистење
 • Апсцес
 • Улцерација на непцата
 • Воспаление на синусите – ова може да предизвика симптоми кои лесно се мешаат со забоболка

Како да ја избегнеме забоболката?

Најдобар начин да се избегне забоболка е да ги одржувате забите и непцата здрави. Ова значи намалување на слатка храна и пијалоци кои можат да предизвикаат оштетување на забите. Исто така, мудро е да:

 • Четкајте ги забите два пати на ден користејќи паста за заби со флуор
 • Исплакнете ја устата
 • Чувајте ги средните заби чисти со користење на забен конец
 • Посетете го вашиот стоматолог на секои шест месеци

Изградете ја вашата поддршка

Составете тим за поддршка за пријателите, семејството и колегите од работа кои можеби имаат напад на мигрена и имаат потреба од ваша помош. Кажете им што ја предизвикува вашата мигрена и што можат да направат за полесно да се справат со нападот на мигрена.

Кога треба да одите на стоматолог?

Иако лек за болка како Dolofix forte ќе ви помогне да се справите со забоболката. Треба да го посетите вашиот стоматолог што е можно поскоро.