Главоболка

Што треба да знаете!

Главоболката може да се појави во различни форми. Една минута можете да се чувствувате добро, во следната минута болката ја обзема вашата глава. Но, што може да предизвика главоболка? Како може да се избегне? Што можете да направите за да ја ублажите главоболката кога ќе започне? Сè што треба да знаете ќе најдете овде:

Што е главоболка?

Главоболката обично е предизвикана од проширени артерии и крвни садови во мозокот. Постојат различни видови на главоболки, од кои најчести се:

 • блага и силна болка

Што ги предизвикува?

Многу фактори можат да влијаат на главоболката.

Некои од почестите фактори кои предизвикуваат главоболки вклучуваат:

 • Стресот
 • Акутен синузитис
 • замор
 • Промени во времето
 • грип
 • Депресија и анксиозност
 • Менструални периоди
 • Дехидрација
 • Проблеми со забите

Како можеме да ви помогнеме да ја спречите главоболката?

Пред сè, треба да откриете што предизвикува лична болка во вашата глава. За да го направите ова, можете да започнете дневен дневник за главоболка. Земете го со себе каде и да одите и запишете ги работите што ги правите, луѓето што ги среќавате, што пиете или јадете и во кое време од денот се развива вашата главоболка.

После тоа, можеби ќе можете да ги идентификувате можните причини за болката во вашата глава. Откако ќе го знаете предизвикувачот, треба да преземете чекори за да го избегнете. Некои други начини за спречување на главоболки се:

 • Користење на техники за дишење и релаксација ако се чувствувате опуштено
 • Одржувајте го вашето тело во форма со вежбање 3 пати неделно
 • Погрижете се да спиете 8 часа навечер
 • Јадете редовна храна и внесете многу свеж воздух доколку работите
 • на компјутер цел ден
 • Избегнување прекумерно пушење или алкохол
 • Пијте многу течности

Дали вашата главоболка е само главоболка?

Повеќето главоболки можеби не се сериозни.

Ако вашите болки се појавиле како резултат на следните индикации, тогаш треба да се консултирате со лекар:

 • Како резултат на удар во главата
 • Од проблемите видени или слушнати
 • Придружено со треска, проблеми со меморијата, губење на свеста, вкочанет врат, чувство на поспаност, повраќање или осип
 • Ненадејна и тешка

За повеќе информации и за сите здравствени проблеми, ве молиме контактирајте го вашиот лекар.