Болка во грбот

Што треба да знаете?

Болката во грбот или грбот е многу чест проблем: до 80% од луѓето страдаат од тоа во одреден период од нивниот живот. Иако болките во грбот се чест проблем, она што ја предизвикува оваа болка варира од личност до личност. Следете ги опциите подолу за да ги спречите овие болки:

Што предизвикува болки во грбот?

Повеќето луѓе имаат болки во грбот поради замор на мускулите или лигаментите. Но, некои грбови може да потекнуваат од ненадејно движење. Некои од најчестите причини за болки во грбот се:

  • Погрешен потег
  • Лошо однесување
  • Спиење на несоодветен душек
  • Со прекумерна тежина
  • неактивност

Како можете да ја ублажите болката во грбот?

Нанесувањето на ладно пакување или замрзнато спреј на болните мускули може да ви помогне да ја ублажите болката. Можеби ќе сакате да пробате извори на топлина (како топол туш или Dolofix Muscular е идеалното решение).

Кога треба да го посетите вашиот лекар?

Ве молиме посетете го вашиот лекар ако чувствувате дека нешто е различно од вообичаеното, имате силни болки или вашата болка трае повеќе од 3-5 дена.

Совети за избегнување проблеми со грбот

Застанете правилно:   држејќи го грбот исправен, свиткајте ги колената додека не се израмните со предметот, а потоа кревајте полека, на контролиран стабилен начин, користејќи ги нозете.

Проверете ја положбата на возачот: колената не треба да се потпираат повисоко од колковите. Ако тоа се случи, седнете на перница.

Избегнувајте извртувачки движења…

Внимавајте на вашата положба:   седнете колку што е можно исправено и понекогаш ставањето крпа високо на рамениците може да помогне да се ублажи болката.

Избегнувајте лошо држење на телото долго време…

Бидете внимателни со големи тежини: многу големи тегови и тегови само на едната страна ја зголемуваат шансата за болки во грбот.