Аналгетици за деца

Болката е симптом кој многу често се појавува при повреди и болести во детството, како и после каква било хируршка интервенција (пост-интервентна болка). За ублажување на болката кај децата, во некои случаи, потребен е третман со лекови како што се Парацетамол (Долокидс) и Ибупрофен (Албадол) .

Важно е за време на употребата на овие лекови да се направи правилна доза. Во листот со упатства можете да ја најдете точната доза, во зависност од телесната тежина на вашето дете.

Симптоми кои покажуваат дали вашето дете боли:

Возрасните деца обично покажуваат кога имаат болка, додека малите деца ја изразуваат болката на различни начини како што се:

Врескање или плачење, поспаност и нарушувања во исхраната, тишина.

Лекови кои можат да се користат дома:

Парацетамол DOLOKIDS може да се користи кај деца, кај возрасни за блага и умерена болка.

Ибупрофен ALBADOL може да се користи кај деца и возрасни.

Парцетамол DOLOKIDS и ибупрофен  ALBADOL може да се користат за:

 • инфекции на увото,
 • воспалено грло,
 • болка во коските доколку има повреда и други болки.
 •  

Употреба на парацетамол DOLOKIDS

Постојат различни дози на парацетамол на пазарот во зависност од возраста на вашето дете.

120 mg -5 ml сируп

120 mg -5 ml qese

200 mg – 5 ml сируп

200 mg- 5 ml qese

Секогаш читајте ги упатствата за дозирање пред употреба.

Ако вашето дете користи било кој друг лек, тогаш треба да внимавате тој да не содржи парацетамол. Во овие случаи, не треба да се дава повеќе парацетамол.

Колку често можете да пиете парацетамол DOLOKIDS?

Парацетамол DOLOKIDS може да се пече на секои 4 до 6 часа.

Доколку е потребно вашето дете да користи парацетамол повеќе од 48 часа, тогаш треба да се консултирате со лекар.

Секогаш читајте го упатството пред употреба.

Ибупрофен ALBADOL може да се пече на секои 6 часа.

Ако вашето дете треба да користи парацетамол повеќе од 48 часа, тогаш треба да се консултирате со лекар.

Употреба на парацетамол DOLOKIDS и ибупрофен ALBADOL во исто време.

За да ја ублажите болката на вашето дете, можете да комбинирате давање парацетамол DOLOKIDS  и ибупрофен  ALBADOL или можете да користите само еден од овие. Добро е да се запише времето на администрација на лекот за да се избегне предозирање од дозволената доза.

Каде се користи ибупрофен ALBADOL?

Аналгетските антипиретичните и антиинфламаторните својства на ибупрофен (АЛБАДОЛ) му овозможуваат широк опсег на употреба за лекување на многу болести .

Индикации каде се користи ибупрофен (ALBADOL) ce:

 • Анкилозен спондилитис
 • Цистична фиброза
 • Менструални болки
 • Температура
 • Остеоартритис
 • Главоболка
 • Мигрена
 • Ревматичен артритис
 • Блага, умерена и силна болка

Употреба на ибупрофен ALBADOL во лекување на болка! Најчеста употреба на ибупрофен е во управувањето со болката. Ибупрофен делува така што ја инхибира синтезата на простагландините во телото.

Употреба на ибупрофен ALBADOL во лекување на грип и настинка!

Ибупрофен се наоѓа во составот на многу лекови против грип. Благодарение на неговата особина за ублажување на болката, го прави човекот да се чувствува подобро со грип и настинка. Со своето антипиретичко дејство ја спречува и треската.

Употреба на ибупрофен ALBADOL во намалување на температурата!

Ибупрофен е широко користен за намалување на треската, особено кај децата. Температурата е еден вид одбранбен механизам за телото.

Употреба на ибупрофен ALBADOL за ревматски заболувања!

Благодарение на неговите антиинфламаторни својства, ибупрофен се користи во високи дози за третман на видови артритис како што се ревматоиден артритис, остеоартритис, јувенилен артритис.

Сè за ALBADOL!

Албадол содржи ибупрофен.

Ибупрофен спаѓа во групата на лекови BAIJS (нестероидни антиинфламаторни лекови) кои се користат како лекови против болки. Ибупрофен (ALBADOL) се користи за лекување на болести како што се ревматоиден артритис, остеоартритис и за ублажување на симптомите на грип.

Откриен во 1950-тите, ибупрофен (ALBADOL) има аналгетски, антипиретик и антиинфламаторни својства. Простагландините се супстанци кои се ослободуваат во нашето тело во случај на оштетување и повреди и предизвикуваат болка, едем, треска и воспаление. Ибупрофен (ALBADOL) кој го инхибира производството на простагландини го спречува формирањето на болка, воспаление и треска во нашето тело.

НЕКОИ ВАЖНИ ИНФОРМАЦИИ КОИ БИ САКАЛМЕ ДА ГИ ПРЕКРИВИРАМЕ

Секогаш читајте го упатството пред да го дадете препаратот

Аналгетиците ја ублажуваат болката кај децата, но не ја отстрануваат причината што ја предизвикала болката

Ако вашето бебе или дете не се чувствува добро и има умерена или блага болка, тогаш консултирајте се со вашиот лекар.

Внимавајте парацетамолот или ибупрофенот што го користите да бидат добро затворени.

ВНИМАНИЕ

Лековите секогаш чувајте ги подалеку од дофат на деца

Отворете го пакувањето во моментот кога вашето дете ќе го користи сирупот.

Обично пакувањето е наредено така што децата не можат да го отворат, внимавајте ако капачињата од шишињата се добро затворени.